Sommerdekkskiftet skal skje så sent som mulig

Mange lurer på når de bytter til sommerdekk. Hvis du har piggdekk, har du begrenset tid til å bytte dekk. I Sverige er det vanligvis to uker at få hjulskift ditt må skje fra du fortsatt må ha vinterdekk til den dato da dekkdekk ikke lenger kan brukes. Det gjør det litt stressende med hjulskiftet, og du kan håpe at vinterværet ikke kommer tilbake etter at du har endret deg. Hvis den kommer tilbake, bør du avstå fra å kjøre, da det er farlig å kjøre med sommerdekk når du har vinterforhold.

Bruker du piggfrie dekk, har du flere valg om når du skal bytte dekk. Du kan vente til du er helt overbevist om at vinteren ikke kommer tilbake. Det gjør kjøringen tryggere, spesielt hvis du er avhengig av bilen til daglig bruk. Det er mye tryggere å kjøre med vinterdekk om sommeren enn det er å kjøre med sommerdekk om vinteren. Sommerdekk blir for harde og kan ikke skape grepet som trengs for sikker kjøring. Når det gjelder vinterdekk om sommeren, blir de for myke og slitasjen øker. Imidlertid har du godt grep når du kjører, men på grunn av at kantene er slitt, forringes dekkets evne til å kjøre på snø, slik at du kanskje må bytte dekk oftere hvis du kjører for lenge når det er varmt.

Derfor anbefaler de fleste at du venter så lenge som mulig når du bytter til sommerdekk, og når sommeren er over, er det viktig å bytte til vinterdekk så tidlig som mulig. Det beste er å endre seg allerede når nattetemperaturen begynner å nærme seg null grader, da vinterdekk er overlegne sommerdekk ved lave temperaturer. Da er du godt forberedt når vinteren endelig kommer, og du trenger ikke risikere sikkerheten din. Å kunne kjøre trygt når den første snøen kommer er viktig fordi det er mange ulykker i forbindelse med den første snøen. Altfor mange kjører rundt med sommerdekk da de ikke har klart å bytte dekk.

Når du har fått sommerdekkene på bilen, må du vite at de er i god stand. De skal ha en designdybde på minst 4 mm slik at du kan kjøre trygt i sommersesongen. Dekk må ha god brakett, kontroll og stabilitet når du kjører. Dekk som er slitt har dårligere egenskaper, spesielt med tanke på grep og evne til å unngå vannutjevning. Vannutjevning skjer når dekkene ikke kan skvise vannet som er blitt på veibanen, og dekket begynner å skli på vannet i stedet, slik at du ikke lenger har kontroll over bilen. Når bilen flyr, synker farten automatisk, og du får tilbake grepet. Det er imidlertid den største grunnen til ulykker når det regner kraftig.

Sørg for å utføre en bilservice i forbindelse med hjulskifte for å sikre at støtdempere og bremser er i god stand for å kunne kjøre trygt om sommeren.

For mer informasjon om når du skal bytte til sommerdekk, besøk: https://vianor.no/